Kodused sarvesaiad ehk croissant’id

Kodused sarvesaiad ehk croissant’id image
Raskusaste Keeruline
Ettevalmistus 0 min
Valmistamine 4 h

Koostisosad

16 tk
  • Võimass:

    • 275   g Pehme või
    • 2   spl Vett
  • Tainas :

    • 500   g Nisujahu
    • 2   spl Tuhksuhkrut
    • 0,5   tl Peensool
    • 25   g Pehme või
    • 230   ml Piima
    • 2   Munakollast
  • Serveerimiseks:

    •   Piparmündilehed
    • 100   g Maasikaid
    • 100   ml Mett
  • Lisaks:

    • 1   Muna
    • 50   ml Piima

Ettevalmistus

    Valmista võimass
  1. Sõtku kausis pehme või ja jahu, kuni tekib ühtlane mass. Lao saadud mass küpsetuspaberile, kata see teise paberilehega ja silu tainas sirge spaatliga.

  2. Vormi massist ruut. Keera küpsetuspaberi servad kokku. Pane võimass umbes 5–10 minutiks külmkappi jahtuma ja tarduma.

  3. Valmista tainajuuretis
  4. Lisa pärmile suhkur ja sega, kuni tekib vedel segu. Lisa soe (mitte kuum) piim ja sega kõik kokku.

  5. Valmista tainas
  6. Pane köögikombaini kaussi taina kuivad koostisosad: jahu, tuhksuhkur ja sool. Lisa juuretis ja pehme või ning sõtku see ühtlaseks tainaks.

  7. Jätka taina sõtkumist lõikelaual, seejärel aseta tainas jahuga ülepuistatud kaussi, kata köögirätikuga ning aseta tuule eest kaitstud sooja kohta kerkima. Taina maht peaks kahekordistuma.

  8. Vormi kerkinud tainast pall, aseta see jahuga puistatud lõikelauale, vajuta see veidi lapikuks, lõika neljaks osaks ja rulli see õrnalt lahti, vormides taina ruudukujuliseks.
    Seejärel pane tainale diagonaalselt võikiht. Keera taina nurgad sissepoole nagu ümbrikul.

  9. Rulli tainas ühtlaseks ruudukujuliseks tükiks – alusta keskelt, seejärel voldi see kolm korda nii, et lühemad servad lähevad sissepoole. Keera volditud tainas küpsetuspaberisse ja panne 30–40 minutiks külmkappi. Korda seda protsessi veel kaks korda – kokku pead sa tainast rullima, voltima ja jahutama kolm korda.

  10. Valmista sarvesaiu
  11. Rulli uuesti eelvalmistatud, volditud, jahutatud ja kolm korda lahti rullitud tainas ruudukujuliseks tükiks (paksusega umbes 4-5 mm). Lõika tainas pikisuunas pooleks. Lõika mõlemast tainalehest ühesugused kolmnurgad.

  12. Keera iga kolmnurk rulli, alustades alumisest äärest, nii et kolmnurga ülemine tipp jääks sarvesaia all.

  13. Aseta sarvesaiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata plaat köögirätikuga ning aseta tuule eest kaitstud sooja kohta kerkima.

  14. Küpseta sarvesaiu
  15. Vahusta kausis muna, lisa piim ja sega korralikult kokku. Määri saadud seguga sarvesaiad.

  16. Küpseta eelsoojendatud ahjus 195 °C juures 12-13 minutit, kuni sarvesaiad on kuldpruunid.

  17. Lõika valmis ja veel soojad sarvesaiad pooleks ja vormi tasku täitmiseks. Pane sarvesaia sisse viiludeks lõigatud maasikad. Vala marjadele mesi. Pane peale värsked piparmündilehed ja keera sarvesai kokku.