Tähekook

Tähekook image
Raskusaste Keeruline
Ettevalmistus 0 min
Valmistamine 2:30 h

Koostisosad

1 Kook
  • Liivatainas (põhja ja teise kihi jaoks)

    • 400   g Mahedat nisujahu
    • 200   g Võid
    • 3   Munakollast
    • 2   spl 18% hapukoort
    • 140   g Tuhksuhkrut
    • 1   Vanillikaun
  • Vanillikreem:

    • 400   ml Vahukoort
    • 250   g Vanillimaitselist kohupiima
    • 2   Vanillikauna
    • 1   Valget šokolaadi
    • 100   ml 30% kreemi
    • 1   tl Želatiin
    • 40   ml Vett
  • Lisaks:

    • 100   g Suhkrumassi
    •   Tuhksuhkrut
    • 120   g Metsamarjamoosi
  • Kaunistamiseks:

    •   Värsked vaarikad
    •   Värsked maasikad
    •   Värsked murakad
    •   Värsked punased sõstrad
    •   Mandliküpsised
    •   Väikesed beseeküpsised
    •   Šokolaadikrõpsud

Ettevalmistus

    Liivataina valmistamine
  1. Sõelu kaussi jahu. Lisa külm, kuubikuteks lõigatud või, vanillikauna seemned, munakollased ja koor. Sõtku tainast kätega, kuni tekib ühtlane mass. Kui tainas on liiga sõmer, lisa üks supilusikatäis koort ja sõtku, kuni tekib ühtlane mass. Ära sõtku tainast liiga kaua, muidu jääb see küpsetamisel kõvaks.

    Keera tainas toidukilesse ja pane umbes 30 minutiks külmkappi

  2. Rulli tainas lamedaks ja lõika välja tähekujud
  3. Jaga jahutatud tainas pooleks. Rulli iga osa eraldi küpsetuspaberil umbes 5-6 mm paksuseks ristkülikuks. Sa peaksid saama kaks ristkülikut.
    Aseta rullitud tainale tähe mall ja lõika terava noaga välja täht. Eemalda mall. Tainast peaks saama 2 tähte – koogi põhja ja teise kihi jaoks.
    Ülejäänud taina võib pakkida toidukilesse ja külmutada järgmiseks korraks.

  4. Liivatainast tähtede küpsetamine
  5. Aseta tainatähed koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Tee kahvliga augud alumisele tordikihile. Küpseta kuldpruuniks, umbes 15–20 minutit. Lase jahtuda.

  6. Vanillikreemi valmistamine
  7. Vala želatiinile külma vett, sega läbi ja lase paisuda.
    Keeda potis koor koos vanilliseemnetega. Lisa lahustunud želatiin ja sega. Lõpuks lisa tükeldatud valge šokolaad ja eemalda mass pliidilt. Lase jahtuda.
    Lisa vahustatud vahukoor kohupiimale ja sega hoolikalt läbi. Lisa kohupiimamass jahutatud želatiini ja valge šokolaadi massile. Sega aeglaselt, kuni tekib ühtlane kreem. Pane kreem külmkappi paksenema.

  8. Suhkrumassist kaunistuste valmistamine
  9. Sõtku suhkrumass tuhksuhkruga ülepuistatud lõikelaual ja seejärel rulli see õhukeseks. Kasuta piparkoogivormi lillede väljalõikamiseks.

  10. Tordi kokkupanek
  11. Täida sileda otsaga pritskott jahutatud kreemiga. Vajuta pritskotist tordipõhjale väikeseid kreemitordikesi nii, et kogu põhi oleks tihedalt nendega kaetud.
    Täida järgmine pritskott metsamarjamoosiga ja täida sellega kreemitordikeste vahele jäänud koonusekujulised vahed. Aseta kreemi-moosikihile järgmine tähekujuline liivataina tükk ja kata ka see samal viisil kreemi ja moosiga.

  12. Tordi kaunistamine
  13. Kaunista tort mandliküpsiste, värskete puuviljade (nt maasikate, vaarikate, murakate, sõstarde), suhkrulillede ja šokolaadilaastudega. Puista peale purustatud beseeküpsised.